"קיצורי דרך" במקלדת – האם אתם משתמשים? – כדאי להתחיל! – חלק א'

על ידי | ב- 02/10/2010 | 3 תגובות

רמת קושי: מתחילים

שלום לכולם, היום נדבר על קיצורי דרך במקלדת, למה צריך אותם בכלל? זהו חלק א' של המדריך, ומיועד למתחילים (להגעה לחלק ב' של המדריך – לחצו כאן), במאמר זה נציג את קיצורי הדרך השימושיים ביותר שלפי דעתי כל אחד צריך להשתמש בהם! האם אתם משתמשים בקיצורי דרך? – לא? תמשיכו לקרוא ותראו למה כדאי:

מה הם "קיצורי דרך" במקלדת ?

ישנם כמה סוגים של קיצורי דרך, אנו נעסוק ב"קיצורי דרך במקלדת", קיצורים אלו הם בעצם קיצורים לפעולות שאנו רוצים לעשות. לדוגמא: הרבה פעמים יוצא לנו לגשת לכפתור ה"התחל" של ווינדוס (זה עם הציור של ווינדוס). כדי לעשות זאת אנו ניגשים לעכבר, מזיזים אותו לאייקון ולוחצים, מה אם היינו יכולים לעשות את זה יותר מהר, ללא הזזת ידיים מהמקלדת? אם תנסו ותלחצו על הכפתור: "win" במקלדת (הכפתור שיש עליו את הסימן של ווינדוס), תראו שהגעתם לאותה תוצאה בלפחות מחצית מהזמן – מדהים! חוץ מקיצור זה שהובא כדוגמא יש עוד עשרות רבות של קיצורים, אנו נעסוק באחדים כעת, ובעוד כמה בחלק ב'.

למה אני צריך את זה?

בטח חלקם תאמרו: "אני הסתדרתי מצויין בלי קיצורים, למה אני צריך עכשיו את הדבר הזה, זה רק יאיט אותי". – אז כמו כל דבר בחיים, עד שלא מנסים לא יודעים ולא אוהבים. לאחר שתתרגלו לעבוד עם קיצורים לא תוכלו לעבוד כבר עם העכבר, זה יהיה ממש מיותר. ישנם כמה סיבות למה כדאי לעבוד עם קיצורים:

  • חוסך זמן רב (שאני אומר "זמן רב" – אני מתכוון לכך), אם חסכתם כעת שנייה, אבל בקיצור הבא עוד שניה ועוד ועוד… בסוף ייצא שתחסכו דקות רבות ואפילו שעות. תחשבו על כך שקיצורים אינם רק פועלים בווינדוס אלא גם ב"word" – וורד ובעוד תוכנות.
  • אין צורך להרים את הידיים מהמקלדת ולעבור לעכבר – נקודה זו חשובה ביותר, זה גם חסכון זמן (כמו שהובא בנקודה הקודמת), וגם חסכון של טרטור מיותר. הדבר במיוחד חסכוני למקלידים מהירים על המקלדת – למשל למקלידי הקלדה עיוורת שצריכים למקם את אצבעותיהם במקום מסויים, ואם כל פעם הם מורידים את הידיים מהמקלדת הם צריכים לחזור בחזרה.
  • ישנם כמה קיצורי דרך, שמאפשרים להגיע למקומות רחוקים מאוד, שאם היינו רוצים להגיע לאותו מקום ע"י העכבר היינו צריכים לעבור 7 מדורי גיהנום (בקיצורים מסוג זה כנראה שלא ניגע בהרחבה כי הם יותר מתקדמים, אלא רק נביא אליהם אזכור בטבלה מפורטת)

השתכנעתם?! – גם אם לא, כדאי לכם להתחיל, ואם בהתחלה לא הולך, תמשיכו! רק לאחר כמה פעמים תתרגלו ותתלהבו. הבה ונתחיל:

קיצורי הדרך האוניברסליים (פועלים במגוון תוכנות "אופיס" ב"ווינדוס" כמעט בכל תוכנה שקיימת) – השימושיים ביותר.

"העתק, הדבק" ("Copy, Paste")
צמד החמד המפורסם ביותר הלא הוא: "Copy & Paste" – "העתק, הדבק" – ממש זוג. אלו הפעולות אולי הכי שימושיות ועל כן הקיצורים שלהם הם הכי שימושיים.
אני לא חושב שיש צורך להסביר מה זה: "העתק, הדבק", אך אסביר בכ"ז. "העתק" זו פעולה שמעתיקה דבר מסויים במחשב, "הדבק" זו פעולה שמדביקה את הדבר המועתק למקום אחר. כדאי לבצע את הפעולה הרגילה עלינו לסמן מילה למשל וללחוץ כפתור ימין ולבחור ב"העתק" ("copy"), אח"כ לעבור למקום שבו אנו רוצים להדביק, לשים את הסמן, ללחוץ כפתור ימין ולבחור ב"הדבק" ("paste"). – פעולה זו יכולה להיחסך בקלי קלות ע"י לחיצה על: Ctrl+C ל"העתק" ו Ctrl+V ל"הדבק".
{הערה חשובה: רוב הקיצורים מצריכים שימוש בצירוף של שני מקשים (combo), וזו המשמעות של "+" במקרה שלנו המשמעות היא שמחזיקים את מקש ה"Ctrl" ומוסיפים לו את מקש האות האנגלית "C" ל"העתק", ומקש האות האנגלית "V" ל"הדבק"}.
[הערה נוספת: בקיצורים הבאים לא ארחיב את הדיבור פשוט אביא את הפעולה המלאה ואת הקיצור].

"שמירה" ("Save")
פעולה נוספת היא פעולת ה"שמירה", כאשר אנו רוצים לשמור את המסמך \ קובץ בו אנו נמצאים מה אנו בד"כ עושים? הולכים ל"קובץ" ("File") ואז ל- "שמור" או "שמור בשם…" ("Save.." or "Save as"). פעולה זו יכולה להיחסך ע"י שימוש בצירוף: "Ctrl+S".
{הערה: צירוף זה גורם לפעולה "שמור" ("save") לקרות ולא ל"שמור בשם…" לקרות, בד"כ אין צורך להשתמש ב"שמור בשם" מכיון שבפעם הראשונה ששומרים קובץ באופן אוטומטי נשלחים ל"שמירה בשם..", ובפעמים הבאות לא צריך בד"כ לשנות שם, אך אם ברצונכם קיצור ל"שמירה בשם" זה – "F12")}.

"פתיחה" ("Open")
הפעולה הבאה היא פעולת ה"פתיחה" ("Open"), כאשר אנו רוצים לפתוח קובץ \ מסמך מסויים בד"כ אנו הולכים ל"קובץ" ואז ל-"פתח", כעת נוכל לעשות: "Ctrl+O".

מכיון שהבנו את הרעיון של המאמר נעבור עכשיו להצגה של טבלה ברורה, שתכיל את "שם הפעולה", "דרך ארוכה", "מקש הקיצור", "הערות" (אם יש):

שם הפעולה

דרך ארוכה

מקש הקיצור

הערות

"העתק" + "הדבק"

"כפתור ימין" ->העתק / הדבק.

Ctrl+C / Ctrl+V

"שמירה"

"קובץ" -> "שמור".

Ctrl+S

לשמירה בשם – F12

"פתיחה"

"קובץ" -> "פתח".

Ctrl+O

"הדפסה"

"קובץ" -> "הדפס".

Ctrl+P

"פתיחת קובץ חדש"

"קובץ" -> "חדש".

Ctrl+N

"סגירת חלון"

לחיצה על X בראש החלון.

Ctrl+F4

קיצורי "ניווט" בטקסט – קיצורים הפועלים ביישומי "אופיס", ברוב יישומי ווינדוס וברוב התוכנות

עכשיו אתם בוודאי צוחקים – "מה הוא צוחק עלינו?" – מה זה – "ניווט"?! לזוז עם חיצי המקלדת למדתי עוד בגן! – אז כמובן שאין כוונתי לתזוזה על ידי החיצים בלבד (ימין, שמאל, למעלה ולמטה), אלא כוונתי היא לניווט מתקדם.
תמיד ניתן לנווט בטקסט באמצעות העכבר, נניח שאנו רוצים לשים "פסיק" באחד המקומות בטקסט שלנו, אז מאוד פשוט ללכת לעכבר לנווט עם העכבר לאן שצריך, לשים את הסמן ואז לחזור למקלדת ולשים את הפסיק, מה קורה אם צריך לשים את הפסיק מילה לפני? אז חלק ישתמשו בעכבר וחלק ישתמשו בחיצים להגיע למקום ולשים את הפסיק. אך מה קורה שצריך לשים את הפסיק 4 מילים ימינה מהמקום שאנו נמצאים? – קרוב לוודאי שכולם ישתמשו בעכבר – טעות! ניתן להגיע לשם ע"י 4 קליקים בלבד. "איך?" – אתם שואלים? פשוט ע"י לחיצה על המקשים: "כיוון" + Ctrl- כוונתי היא שאם אנו רוצים נניח ללכת 4 מילים ימין אז עושים: ימין + Ctrl  ארבע פעמים. קיצור זה בעצם מדלג מילה שלמה – הבנתם? כמו שעשינו את זה ימין ככה נוכל גם שמאל.
מה קורה אם נעשה – למטה + Ctrl? התשובה היא שנקפוץ "פסקה" שלמה. פסקה זה קטע של מילים שמתוחם ע"י אנטרים. למשל פסקה היא מהמילה "עכשיו" עד המילה "הזאת" (זאת). ואם נעשה "למעלה" אז נעלה למעלה פסקה שלמה.

זוג נוסף של קיצורי ניווט הם: "Home" ו "End" – מקשים אלו נמצאים מעל החיצים במקלדת. מקשים אלו מביאים אותנו לתחילת שורה ולסוף שורה (בהתאמה). קיצורים אלו נוחים מאוד אם אנו רוצים להגיע לתקן משהו במהירות שנמצא בתחילת השורה או בסופה. קיצורים אלו טובים גם אם אנו מסתבכים עם "בעיות אנגלית / עברית" – מכירים את זה? שאתם כותבים משהו באנגלית ובעברית ביחד, ואתם לא מצליחים להגיע לתחילת השורה (או עם עבודה עם מספרים למשל), פשוט לחצו על "Home" וזהו

אלו היו ניווטים מסוג של "עריכה", אך יש ניווטים גם מסוג של "דפדוף" במימדים גדולים יותר:
נניח ואתם רוצים לקפוץ לסוף הטקסט שכתבתם (ויש לכם 300 עמודים !!) מה תעשו? – אז אפשרות אחת היא לגלול עם הגלגלת של העכבר, אפשרות אחרת זה לגרור את המחוון בצד. אפשרות מהירה יותר היא פשוט ללחוץ:
Ctrl + End – כדי להגיע במהירות הבזק לסוף המסמך! או Ctrl + Home כדי להגיע במהירות לתחילת המסמך.
כעת, נניח ואתם רוצים לדפדף בעבודה שלכם בקצב מהיר, אך שתוכלו לשלוט על הקצב של הדפדוף – מה תעשו? אפשר לעשות את האפשרויות שאמרנו מקודם, אך אפשר גם ללחוץ על מקש ה-
"Page Down", מקש זה מיוחד מאוד מכיון, שהוא גולל את המסך, במסך שלם כך שלא תפסידו שום דבר ותגללו בצורה הממצה ביותר. אם תרצו לגלול באותו אופן כלפי מעלה לחצו על מקש ה- "Page Up"(שני המקשים נמצאים בסמוך למקש ה- "home" וה- "end" ומעל לחיצים).

אומנם זה לא ממש קשור מה שאני הולך להגיד כעת, אך זה חשוב מאוד! שימו לב שליד מקש ה- "Home" יש מקש שנקרא: "Insert" – מהו מקש זה?! האם קרה לכם פעם שאתם כותבים משהו בוורד או בכל תוכנה אחרת, וכל מה שאתם כותבים פשוט "דורס" את המילה הבאה – בלי תמרורים ובלי זכות קדימה פשוט מוחק את מה שאתם כותבים?! – המקש "Insert" – אחראי לכך! אם תלחצו כעת על המקש ותתחילו לכתוב תשימו לב שאתם דורסים. מקש זה תפקידו להכניס תווים על חשבון תווים אחרים. כדי לבטל את הפעולה, פשוט לחצו בשנית על מקש ה "Insert" ועכשיו תוכלו להמשיך לעבוד כמו שאתם רגילים.

מכיון שהבנו את העניין נעבור לטבלה:

שם הפעולה

דרך ארוכה

מקש הקיצור

הערות

תזוזה בקפיצת מילה

עכבר

"ימין\שמאל" + Ctrl

מעבר לתחילת \ סוף שורה

עכבר

"Home" / "End"

קפיצת פסקה שלמה

עכבר

למעלה\למטה" + Ctrl"

דפדוף של מסך שלם

גלילה, עכבר

"Page Down/Up"

אנו מגיעים כעת לחלק אחד לפני האחרון של מדריך זה (אל תשכחו לבקר גם בחלק ב' של המדריך המיועד לבוגרי חלק זה!). והנושא הבא:

קיצורי ניווט חלונות (וגם קיצורים אלו ברובם "אוניברסליים"), ועוד קיצורים שלא מצאו את מקומם

בחלק זה נעסוק בקיצורים "חלוניים" הכוונה היא שהם שייכים לווינדוס וליישומי ווינדוס. קודם אעיר הערה בחלק מהקיצורים שאביא עכשיו נשתמש במקש זה- מקש זה הוא מקש ה"ווינדוס" שנמצא ליד ה- Alt)
נתחיל ב"חיפוש", איך מבצעים חיפוש בווינדוס (וגם בוורד)? ניתן ללחץ ל"התחל" ולבחור ב"חיפוש". אך ניתן גם לעשות –
F + . אם תרצו לעשות חיפוש בתוכנות אחרות, או בתוכנות של "אופיס" לחצו על Ctrl + F והנה לכם חיפוש.

טיפ חביב מאוד: אנו בווינדוס זזים הרבה בין חלונות שונים, ובד"כ עושים זאת עם העכבר, אך… מה קורה אם לוחצים על: Alt + Tab אההה, נסו ותראו (המקש "Tab" הוא המקש שנמצא בצמוד לאות "Q" במקלדת).

ישנו קיצור, שלא ממש שייך לפה, ואני מניח שהרבה מכירים אותו. אך הוא כל כך חשוב שאומר אותו: כיצד אתם עוברים בין אנגלית לעברית במהירות? פשוט! לחצו על Alt + Shift (המקש "Shift" הוא המקש הנמצא מעל המקש: "Ctrl" גם בצד ימין וגם בצד שמאל), עד כאן כולם יודעים. אבל קורה הרבה פעמים שאנשים מסתבכים, כי הם לא יודעים את הכלל הבא: ישנו הבדל בין Alt + Shift בצד ימין של המקלדת, לבין Alt + Shift שבצד השמאלי! כאשר אנו לוחצים על "Alt + Shift" בצד הימני, אנו עוברים לעברית! וכאשר אנו עושים זאת בצד השמאלי אנו עוברים לאנגלית! פשוט לא? נסו ותיווכחו.

שם הפעולה

דרך ארוכה

מקש הקיצור

הערות

חיפוש ב"ווינדוס"

"התחל" -> "חיפוש"

F + 

חיפוש באופיס ורוב התוכנות

"עריכה" -> "חיפוש"

Ctrl + F

דפדוף בין חלונות

תזוזה עם העכבר

Alt + Tab

מעבר מ"אנגלית" ל- "עברית" ולהיפך

הליכה לסרגל של ווינדוס ול"שפה"

Alt + Shift

ישנו הבדל בין "Alt + Shift" ימיני לשמאלי נא לקרוא במאמר

אם קראתם עד כאן מגיע לכם "יישר כוח" עצום ורב, אך המתינו לעוד חלק אחד בלבד, החלק האחרון של מדריך זה. והוא יעסוק ב-עריכה.

קיצורי עריכה במגוון תוכנות "אופיס" ועוד תוכנות רבות אחרות

אני רוצה להתחיל בצורות סימון שונות של טקסט, הרבה פעמים כאשר אנו עוברים על טקסט אנו צריכים לסמן אותו, הרבה פעמים מה שאנשים עושים, זה לוקחים את הסמן של העכבר ומסמנים אות אחר אות, דבר שעלול לתסכל, מכיון שאם צריך לסמן קטעים גדולים, פשוט מפספסים ואז עוד פעם מנסים, אני רוצה לעשות לכם את החיים קלים יותר. {בהזדמנות זו אני רוצה לשבח את אופיס 2007 ומעלה ששיפרו פעולה זאת, ע"י סימון אוטמטי של מילה שלמה כאשר מנסים לסמן יותר משתי אותיות מתוך מילה – יפה …). קיצורים אלו מתחלקים לשני חלקים – א) קיצורי עכבר ב) קיצורי מקלדת

א) קיצורי העכבר:
כדי לסמן מילה אחת, כל מה שצריך לעשות זה ללחוץ "דאבל–קליק" על כפתור העכבר ("דאבל- קליק" משמעו לחיצה כפולה מהירה על הכפתור השמאלי של העכבר). עשו זאת ושימו לב באיזה מהירות צבעתם מילה!
כדי לסמן פסקה שלמה (ראה ערך "פסקה" בחלק השני של המדריך), עליכם ללחוץ שלושה קליקים רצופים!
אם תרצו לסמן שורה שלמה לחצו מחוץ לשורה בשולי הדף, אך במקביל לשורה ותראו איזה יופי היא נצבעת, כדי לסמן כמה שורות התחילו בשורה אחת, החזיקו את הלחיצה וגררו למטה \ למעלה כאוות נפשכם.

ב) קיצורי המקלדת:
כלל: כל הסימונים (=צביעות) של טקסט מתבצע באמצעות מקש ה-
"Shift" (כמו שצייני נמצא מעל מקש ה "Ctrl") ותזוזת החיצים. אז צביעה רגילה של אות או מילה נעשית ע"י: "כוון" + Shift כך שאם נרצה לצבוע ימין נעשה: "ימין" + Shift עכשיו, אנו לומדים כלומר אם נרצה לסמן מילה שלמה נשלב את מה שלמדנו כבר ונעשה: "ימין" + Ctrl + Shift" – שילוב של 3 מקשים! – אתם מלכים!
כעת הכל משתלב יחד למשל: סימון שורה שלמה זה:
Shift + Home או "Shift" + "End".
הבנו את העקרון, ואכניס את כל אלו לטבלה הבאה. כעת אעבור למשהו קצת שונה: וזו עריכה ממש.

כאשר אנו עובדים בוורד אנו צריכים לעבוד בצורה המהירה והחסכונית ביותר (כמו שאמרנו מקודם, כמעט ולא לגעת בעכבר – רצוי). אז בואו נראה כמה קיצורים שימושיים:
הדגשה של מילה נעשית ע"י –
Ctrl + B, קו תחתי – Ctrl + U וכתב מוטה הצידה – Ctrl + I (אגב זה מאוד הגיוני כי: Bold, Underline, Italic – אלו שמות הפעולות ממש! – ר"ת ממש!).
אם נרצה להגדיל \ להקטין כתב בקלות, פשוט לחצו על: "
"Ctrl + ] להגדלה או "Ctrl + [" להקטנה (מקשים אלו נמצאים בסמוך ומשמאל למקש ה"אנטר").

ישנו צמד חשוב נוסף מאוד, שמאמר זה לא יהיה שלם בלעדיהם, אלו "המצילים" שלנו! שחשובים כל כך – הלא הם "בטל" ו "בצע שוב" ( "Undo" & "Redo"), הם כה חשובים להציל מסמכים רבים. אנשים רבים חייבים

לפעולות אלו את החיים שלהם! אז הקיצור השימושי שלהם הוא: Ctrl + Z ל"בטל" ו- Ctrl + Y ל"בצע שוב".

כעת אסיים עם הטבלה האחרונה, כל הכבוד לכם!

קיצורי עכבר:

שם הפעולה

דרך ארוכה

מקש הקיצור

הערות

סימון מילה

גרירה עם העכבר

דאבל קליק

סימון פסקה

גרירה עם העכבר

שלושה קליקים

סימון שורה

גרירה עם העכבר

לחיצה מחוץ לשורה (בשוליים)

אם רוצים לסמן כמה שורות גוררים מטה.


קיצורי מקלדת:

שם הפעולה

דרך ארוכה

מקש הקיצור

הערות

סימון אותיות

גרירה עם העכבר

"כוון" + "Shift"

סימון מילה

גרירה עם העכבר

"כוון" + Ctrl + Shift

סימון שורה

גרירה עם העכבר

Shift + Home \ End

סימון כל הטקסט כולו

גרירה עם העכבר

Ctrl + A

ביטול \ ביצוע שוב פעולה אחרונה

"עריכה" -> בטל

Ctrl + Z / Y

כל הכבוד לכל מי שהגיע עד כה (וגם למי שלא), אני מצפה לכם בחלק ב', שם יהיו קיצורים מתקדמים קצת יותר, ותהיה טבלת סיכום גדולה ומסודרת שתוכלו לגזור ולשמור!

עדכון: להגעה לחלק ב' של המדריך לחצו כאן

תגיות:

תיאור המחבר

miky miky מיקי מחשבים - mikycomputers, מחזיק באתר http://mikycomputers.com אתר בנושא מחשבים וטכנולוגיה. בעל ידע רב במחשבים, חומרה, תוכנה ורשתות. באתר תוכלו למצוא טיפים, מאמרים מקצועיים, ותמיכה.

3 תגובות to “"קיצורי דרך" במקלדת – האם אתם משתמשים? – כדאי להתחיל! – חלק א'”

  1. 03/10/2010

    Miky הגב

    בהחלט כתבה מושקעת… כולנו מחכים לחלק ב'!

  2. 02/02/2018

    שלמה הגב

    גדול

  3. 26/08/2020

    שר קצ הגב

    שלום וברכה
    האם אפשר שבכל מסמך וורד שאני פותחת יופיע למטה בכותרת תחתונה מידע אודות המסמך – נתיב קובץ-
    או שבכל מסמך צריך להוסיף הנתיב מחדש
    תודה רבה

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא יפורסם. שדות נצרכים מסומנים *


*

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

הירשם לעדכונים!

  • מבצעים ותחרויות
  • חדשות טכנולוגיה
  • כיף באינטרנט, סרטונים ומשחקים כיפים
  • טיפים וטריקים