
הערה: למי שרוצה לקפוץ לחלק המעניין, שיתחיל לקרוא מהכותרת – "אודות דארפה".
הגדרת רובוט
מהי הגדרת ה"רובוט" בכלל? – בואו נראה כיצד ויקיפדיה מגדירה זאת:
"רובוט הוא מכונה אוטומטית בעלת יכולת תנועה, הנשלטת על ידי בקר ממוחשב ומסוגלת לבצע פעולות מורכבות יחסית. כיום למילה רובוט, פרט למשמעותה כמכונה אוטומטית בעלת תכנות גמיש, יש גם מובן כמכונה דמוית יצור אנושי, הן מבחינת מראה חיצוני והן מבחינת יכולות שונות (כלומר בעל בינה מלאכותית). רובוט דמוי אדם קרוי גם אוטומטון או אנדרואיד." (ויקיפדיה)
הרובוטים בימינו והשאיפה לעתיד
בימינו רובוטים זה אינו דבר חדש, הרובוטים משרתים את האדם באינספור מקומות – הרבה במפעלים – כל מפעל ייצור כמעט מחזיק רובוטים המבצעים פעולות בסרט נע.
אבל כמו ההגדרה, לרובוטים תחום של "מכונה דמוית יצור אנושי" – ולשם העתיד צועד. ספרי מדע בדיוני רבים יצאו בתחום זה, וכן סרטים רבים יצאו בתחום זה, סרטים וספרים שרוצים להראות עולם שבו הרובוטים מגיעים לרמת אדם, מבחינת הפעולות שהם מבצעים, הצורה שלהם והמחשבה שלהם. סרטים כמו: רובוקופ, שליחות קטלנית, אני רובוט (מבוסס על ספרו של אסימוב).
איך יהיה עולם שבו הרובוטים ישמשו כעוזרים בבית, מכינים את האוכל, עובדים במוסכים, במשרד, עושים פעולות שבני אדם עושים?
החלום הזה הוא מאוד מושך, מכיון שכמה שרובוט הוא – "חיקוי" – "מלאכותי" הרבה אנשים רואים אותו כ"סופר אדם" – זהו אדם שאינו מתעייף, אינו מתלונן, לא שובת, ניתן לשלוט עליו, ניתן לפתח ולקדם אותו, ניתן להחליף לו חלקים – וניתן גם לזרוק אותו בקלות.
רובוטים לא דורשים זכויות אדם, ומבצעים את פעולתם נאמנה (אם הם מספיק משודרגים ומתוחכמים).
הבעיות שהרובוטים עלולים ליצור
כמובן שלא הכל ורוד, חזיונות האפוקליפסה שמראים לנו הספרים והסרטים, מדגימים לנו מצבים שבו הרובוטים מורדים בבני האדם, דורשים זכויות (הדבר דומה לבעיות המסתננים בימינו…).
בולט בכך הוא אסימוב – המדגים טעויות שעלולות לקרות אם לא ננהיג את הרובוטים ע"י כללי ברזל שאסור להם לשבור.
בולטים בכך הם סרטי ה"מטריקס" המדגימים עולם שבו ה"גולם קם על יצרו" – ובעצם כבש את העולם, הרובוטים הפכו ממשועבדים למשעבדים, וכל בני האדם הפכו להיות הבטריות שלהם, כאשר כל העולם הוא מכונות – רובוטים, המייצרים רובוטים אחרים.
אך גם אם לא נלך עד למקומות כה רחוקים, כיצד ייראה עולם שבו הרובוטים עובדים במקום בני אדם? – האם הדבר ייטיב עם האנושות? ייטיב עם הכלכלה? – האם הדבר יהפוך את האדם לעצלן יותר?
אלו שאלות שצריכות להישאל וצריכים להתמודד איתם אך לעת עתה בואו ונתענג על התקדמות הטכנולוגיה:
מהי דארפה
דארפה או – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), הוא ארגון השייך למשרד ההגנה האמריקאי, ומטרתו פיתוח כלים טכנולוגיים עבור הצבא. ארגון זה הוקם עבור מטרות צבאיות, אך בעצם גם דוחף לקידום כלים המשמשים את התעשייה והשימושים הביתיים (בעתיד).
לאחר האירועים שהתרחשו ביפן במרץ בשנת 2011 – רעידת אדמה גדולה וצונמי. דארפה החלה לעשות תחרות אתגרים, תחרות זו מביאה יצרני רובוטים ליצירת רובוטים המשמשים לחילוץ והצלה בשטח.
התחרות מחולקת לכמה משימות, ביניהם פתיחת דלתות, חיבור צינור מים, לעבור דרך קיר ועוד.
כאן תוכלו לראות את שרשרת המשימות בתחרות דארפה 2013:
התחרות עצמה הועלתה ליוטיוב, הנה דוגמית ממנה: (אני מזהיר זה ארוך ואיטי מאוד):
מי שרוצה לראות את כל הסרטונים יכול לגשת לערוץ היוטיוב הרשמי של דארפה
חברת רובוטים – Boston Dynamics
חברה נוספת, חברה שאחראית לייצור כמה מהרובוטים ההזויים נקראת Boston Dynamics, הנה כמו רובוטים שיצאו תחת ידה:
הרובוט המהיר ביותר בעולם – צ'יטה – Cheetah, וגם חברו החתול הפראי – WildCat הרובוטים יכול להגיע למהירות של 46 קמ"ש. דבר מדהים לראות כזה דבר.
הנה תמונות וסרטון:
רובוט ה- Big Dog- מסוגל להרים 150 ק"ג, ולזרוק אותו:
רובוט ה- RHEX, מסוגל ללכת על כל שטח שהוא לא משנה מה, נראה כמו ג'וק גדול….:
רובוט ה- SandFlea, הוא סוג של מכונית שכל ילד היה רוצה, זו כמה מכונית על שלט, אבל יכולה לנתר לגגות של בניינים לגובה של 10 מטר:
רובוט – השור הזועם, מסוגל לסחוב משקלים כבדים:
רובוט – "אבן שוק" janken robot – הרובוט שתמיד מנצח באבן נייר ומספריים. את הרובוט הזה לא ניתן להביס במשחק, מכיון שהוא צופה את השחקן השני, מנתח את מה שעשה במהירות הבזק, ויודע איזו תנועה לתת כנגדו:
רובוטים בדמות אדם, רובוטים אלו הולכים כמו בני אדם, ויש להם יכולות לחוש את האדמה, לסלק מכשולים ועוד:
רובוט פט-מן – PetMan:
רובוט ששמו אטלס – Atlas, יכול לשמור על איזון לאחר קבלת מכות, לזהות מהמורות ועוד:
לצפייה בעוד רובוטים הזויים תוכלו להיכנס לערוץ היוטיוב הרשמי של Boston Dynamics.
אגב: מעניין שלאחרונה (דצמבר 2013), חברת גוגל רכשה את החברה בוסטון דינמיקס (Boston Dynamics)… מעניין מה גוגל תעשה עם כל האנדרואידים האלו, והחיות המוזרות האלו שרצות במעבדות החברה…
מעניין לראות את ההתפתחויות של הרובוטיקה – והאנושות ….
תגובות יתקבלו בברכה למטה – להגיב !!
אין תגובות ל “על דארפה – Darpa 2013 תחרות הרובוטים הגדולה. רובוטים בכללים, ואיך הרובוטים מגיעים ל"דמות אדם".”