מהם חוקי – SOPA ו PIPA – סופה ופיפה חוקים מונעי הפרת זכויות יוצרים

על ידי | ב- 24/01/2012 | 2 תגובות

לאחרונה בוודאי שמעתם את המושגים – PIPA ו – SOPA, מושגים אלו הכו את הרשת, אני בתחילה לא הבנתי על כל המהומה, אלו נראו עוד שני חוקים, הרוצים ללחום בפירטיות ברשת.
לאט לאט, המהומה גברה ברשת, יותר ויותר אתרים פרסמו מודעות מחאה, ביצעו עצומות ואפילו שלטים הונפו. הדברים נראים קיצוניים.

במאמר זה אסביר את מהות חוקים אלו – PIPA ו- SOPA, מדוע הם מעצבנים כל כך הרבה אתרים ומשתמשים שונים. ומה קרה בדיוק לאתר – MegaUpload, אתר אחסון קבצים מפורסם ביותר שהרבה אנשים השתמשו בו.

סרטון המסביר בצורה יפה את החוק ואת ההשלכות של החוק:

ניתן להפעיל לכתוביות בעברית ע"י לחיצה על CC  בתחתית הנגן – (תרגום של "גוגל תרגום").

מהם חוקים אלו – PIPA ו- SOPA 

ראשי התיבות של פיפ"ה – PIPA – Protect IP Act (הגנה על פעילויות איי.פי), חוק זה ייתן את האפשרות לחברות אמריקאיות ולממשלה לחפש בכל אתר שיש לו חשש לפגיעה בזכויות יוצרים בין אם שוכן באיזור ארה"ב או לא.

נקודות עיקריות של חוק זה:

  • מכריח ספקיות אינטרנט אמריקאיות לחסום גישה לאתרים המוגדרים כמאפשרים פגיעה בזכויות יוצרים.
  • אפשרות לתבוע מנועי חיפוש, אתרי בלוגים, או כל אתר שהוא כדי שיסירו אתרים המוגדרים ברשימה השחורה של האתרים מפירי זכויות היוצרים.
  • יאפשר להכריח שירותי פרסום להסיר קישורים לאתרים או תומכי אתרים הקשורים לפגיעה בזכויות יוצרים.
  • חברות יוכלו לתבוע אתרים, שהם חושבים שלא עושים מספיק כדי למנוע פגיעה בזכויות יוצרים כלשהם.

החוק השני: ראשי התיבות של סופה: SOPA – Stop Online Piracy Act (עצירת פיראטיות ברשת), התובע הכללי של ארה"ב יוכל להוציא צו בית משפט שיכריח מנועי חיפוש, מפרסמים, מספקי DNS, שרתים, וכו' לחתוך קשרים עם אתרים אלו העוברים על החוק.

נקודות עיקריות של חוק זה:

  • יאפשר לחברות פרטיות ליצור קשר ישיר עם אתרים המפירים את זכויות היוצרים שלהם, הם יוכלו ליצור קשר עם חברות הסליקה לחתוך את הקשר איתם, לאחר זאת יינתן 5 ימים לפעול לפני שהאתר פשוט יוסר.
  • חברות סליקה, יוכלו לחתוך קשר עם איזה אתר שירצו כל עוד תהיה להם סיבה טובה להאמין שהאתר מפר זכויות יוצרים.

בפועל מה חוקים אלו אומרים?

זה אומר בעצם שכל בלוג פשוט יהיה אחראי לתגובות הקוראים שלו, ולכל דבר אחר באתר. למשל: אם בעל בלוג יפרסם תמונה של חברה כלשהי, למשל חברת מחשבים כלשהי, ואותה חברה לא תאהב זאת היא תוכל לטעון להפרת זכויות יוצרים ולגרום להורדת האתר כולו.

טענות נגד חוקים אלו

  • פעולות אלו עלולות לגרום לחדשנות ופיתוחים ברשת, אם חוק זה היה קיים לפני זמן רב, אתרים כמו יוטיוב, דרופבוקס, טוייטר ייתכן ולא היו קיים, מכיוון שהיתה אפשרות לפגיעה בזכויות יוצרים באתרים אלו (ע"י משתמשים שונים).
  • חברת Mozilla (המפתחת של הדפדפן פיירפוקס המפורשם) נגד חוקים אלו מכיון שהדרך שבה ישתמשו כדי לבדוק האם הכתובות אינטרנט שהמשתמש מזין הן חוקית, יוצארת חורי אבטחה בשרתי DNS (הסבר מלא כאן).
  • ישנם החוששים שחוקים אלו יהוו פתח לסגירת אתרים על רקע אחר ולאו דווקא רקע של הפרת זכויות יוצרים או עבירות על החוק. לדוגמא, אתרים המבטאים את דעתם נגד השלטון יוכלו פתאום להיות מוסרים בטענות כושלות של "הפרת זכויות יוצרים" וכו'.
  • פרופ' קליי שירקי – Clay Shirky מסביר על התוצאות של חוקים אלו, זו הרצאה שנערכה ב- TED לכניסה
ציטוטים נבחרים על חוקים אלו

סרגיי ברין מנכ"ל גוגל אמר כך: "בעוד שאני תומך במטרה של הפחתת פיראטיות ופגיעה בזכויות יוצרים (שאני לא מאמין שפעולות אלו ישיגו בכלל), אני מזועזע שמחוקקי החוק יחוקקו חוקים שיעמידו אותנו (ארה"ב) ברמה שווה כמו מדינות המדכאים בהם את הביטוי החופשי"

while I support their goal of reducing copyright infringement (which I don’t believe these acts would accomplish), I am shocked that our lawmakers would contemplate such measures that would put us on a par with the most oppressive nations in the world,

עוד אמרו אחרים: "בעוד שאנו מאמינים שפיראטיות ברשת, היא מכה רצינית שדורשת טיפול, לא נתמוך בחקיקה שמפחיתה את חופש הביטוי, פוגעת באבטחה ברשת, או חותרת תחת האינטרנט הדינמי והמתפתח".

קולות מחאה

אתרים גדולים, ביניהם ויקפדיה, Reddit, ו- TwitPic, החשיכו את האתרים שלהם ליום אחד כדי להביע את מחאתם על שני חוקים אלו. (רשימת המשתתפים מופיעה כאן). גם גוגל השתתפה במחאה, ע"י הוספת קישור למאמר המתנגד לחוקים אלו.

ארגון Anonymous, ארגון זה הינו ארגון המשדר אנרכיה כלפי העולם, הוא מביע את זעמו על חוקים וגבולות שלטענתו פוגעת בזכויות הביטוי החופשי של האדם. חוקים אלו עוררו בארגון זה זעם רב, עד שנקטו פעילויות כנגד אתר ה- FBI, ה- CNN ועוד.
הפרוייקט החדש שלהם המכונה – OpGlobalBlackout# הוא ניסיון להפיל את אתר פייסבוק, הם רוצים לבצע זאת בעזרת כל משתמש קצה, בלי ידע כלל במחשבים, זאת ע"י הפעלת תוכנה קטנה המשגרת קבצי מידע. את שיגורים אלו, מבקש הארגון שהמשתמשים ישגרו בשעה מסויימת כך שלפי התוכנית שרתי פייסבוק לא יוכלו לעמוד בעומס ויקרסו, כתוצאה מכך אתר פייסבוק אמור ליפול.  מידע על פעילות זו תוכלו לראות בסרטון שהעלו בנושא – http://www.youtube.com/watch?v=oVSQ3JIgIXE&
{לא ברור מדוע המטרה שלהם היא פייסבוק, שהרי גם פייסבוק אמור לסבול מחוק זה}.
לחובבי הפעילות של ארגון אנרכטי זה תוכלו לראות את כל הקריאות שלהם בערוץ הפייסבוק שלהם.

מה קרה לאתר – MegaUpload

האתר MegaUpload, היה אתר המאפשר אחסון קבצים של משתמשים, חלק ממנו שימש להפצת תכנים המוגנים בזכויות יוצרים. בעקבות החוק, אתר זה נסגר לחלוטין. – למרות שחלק מהקבצים שאוחסנו שם היו חוקיים לחלוטין.

לקריאה נוספת

לא עברתי כאן על הכל, אלא כתבתי בקצרה, לרוצים להרחיב:

תגיות:

תיאור המחבר

miky miky מיקי מחשבים - mikycomputers, מחזיק באתר http://mikycomputers.com אתר בנושא מחשבים וטכנולוגיה. בעל ידע רב במחשבים, חומרה, תוכנה ורשתות. באתר תוכלו למצוא טיפים, מאמרים מקצועיים, ותמיכה.

2 תגובות to “מהם חוקי – SOPA ו PIPA – סופה ופיפה חוקים מונעי הפרת זכויות יוצרים”

  1. הבעיה היא שגם אם חוקי ה SOPA מתקבלים בארה"ב הם ישפיעו עמוקות על ישראל מאחר ויש למדינת ישראל הסכמי הסגרה עם ארה"ב ואם הפרת את החוק בישראל בנוגע לזכויות יוצרים של אמן בארה"ב הם יבקשו הסגרה, נשמעו כבר שמועות על כך שה FBI עצרו באנגליה בעל אתר אינטרנט.

    • 26/01/2012

      Miky הגב

      שלום משה עובדיה,
      אמנם ישנם הסכמי הסגרה עם ארה"ב, אך האומנם הסכמים אלו חלים גם על קניינים רוחניים? אינני יודע הדבר דורש בדיקה.

      כעת חוקים אלו הוקפאו לזמן לא ידעו בעקבות המחאות השונות.

      תודה על תגובתך ויום טוב

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא יפורסם. שדות נצרכים מסומנים *


*

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

הירשם לעדכונים!

  • מבצעים ותחרויות
  • חדשות טכנולוגיה
  • כיף באינטרנט, סרטונים ומשחקים כיפים
  • טיפים וטריקים