
SSD הם מהמוצרים החמים ביותר בתעשיית המחשבים כיום, הם עתידים להחליף את הכוננים הקשיחים HDD הישנים שלנו. האם יש מקום להחליף כבר עכשיו את הכוננים הקשיחים? ומהם בכלל אותם SSD?
בשנים האחרונות חלה מגמת ירידה במחירי כונני ה- SSD וחלה מגמת עלייה בנפחם.
מהם כונני SSD – Solid State Drive?
כונני Solid State הם טכנולוגיה ישנה יחסית. כבר כמה עשורים הם נמצאים יחד איתנו אך בתצורות שונות. הראשוניים ביותר הופיעו כזכרונות RAM (Random Access Memory) בשנות העשרים – זכרונות SSD מבוססי זכרון פלאש התחילו להופיע, אבל עדיין היו מאוד יקרים. החל מתחילת המאה ה-21 החלה מגמת ירידה חדה בזכרונות אלו, עד שכיום זכרונות פלאש המופיעים על דיסק און קי שונים מגיעים למחירים של 32 GB במאה ומשהו ש"ח.
אז מה זה בדיוק Solid State Drive? נציין קודם כל מהו הארדיסק מסורתי? – הארדיסק מסורתי, הכי פשוט להגדירו כסט של דיסקיות המסתובבים על ציר. המידע נכתב על גבי הדיסקיות על ידי זרוע מכנית זעירה (הראש). המידע נכתב על ידי שינוי הקוטביות המגנטית על המשטח. כאשר רוצים לכתוב או לקרוא מידע, הדיסקית מסתובבת והראש מחפש את המידע.
לעומת זאת, Solid State Drive לא מכיל חלקים נעים כלל. ה SSD דומה בהרבה לדיסק און קי – פלאש דרייב (Flash Drive) מאשר להארדיסק מסורתי HDD. בשוק מיוצרים מסוג ה- NAND בעיקר, סוג של זכרון שלא מצריך חשמל על מנת לשמור את הנתונים על גביו (בניגוד לזכרון RAM – זכרון נדיף, המתפוגג לאחר שלא מקבל חשמל). המהירות של זכרון ה- NAND ביחס לדיסקים קשיחים הוא עצום, מכיון שאין צורך לחפש את הנתונים ע"י סיבוב הדיסקים.
השוואה בין SSD ל HDD
הבה ונשווה ביניהם ע"י קטגוריות שונות:
זמן סיבוב:
ל- SSD אין זמן סיבוב (סל"ד), אין לו חלקים נעים. ל- HDD ישנם סיבובים במהירויות שונות (בדרך כלל שניות בודדות). כאשר שומעים: "ארררר" שמפעילים את המחשב, זוהי בעצם תנועת סיבוב הדיסק.
זמן גישה לנתונים (Data Access Time) וזמן אחזור (Latency):
SSD הם מהירים מאוד, וזמן החיפוש שלהם הוא בערך פי 80-100 יותר מהר מ- HDD. זמן הגישה שלהם הוא כמעט מידי לאן שרוצים ואיפה שרוצים. HDD מוגבל לחיפוש והתנועה המכנית.
רעש:
כונני SSD הם שקטים, אין חלקים נעים ולכן אין רעש. כונני HDD נעים בין רעש מזהרי לרעשים צרצריים, מציקים. – כיום הרעש הוא זניח.
אמינות:
כונני SSD הם אמינים. אך HDD נוטים להיפגע בגלל פגיעות מכניות רגילות, לאחר כמה עשרות אלפי עבודה. אך כונני SSD מוגבלים מכוון אחר, שלהם יש כמות מסוימת של קריאה וכתיבה לקבצים שהוא מסוגלים לעשות. ובזה HDD מנצח, כי ל- HDD אין הגבלה כזאת.
במבחן האמת, האדם הממוצע לא יצליח להגיע בקלות לתקרת הקריאה-כתיבה, לפני שהכונן עצמו ייהרס.
יותר מזה, לכונני SSD ישנה אפשרות נחמדה שכאשר הכונן מזהה שישנם סקטורים (גזרות), המגיעים לגבול האפשרות לקריאה-כתיבה שלהם, הם נעשים קריאה בלבד. ואז הכונן קורא את הנתונים וכותב אותו מחדש לאיזור אחר בדיסק. – כלומר איבוד נתונים בכוננים מסוג זה אמור להיות מכוסה ע"י מנגנון חכם. לעומת זאת בכוננים מכניים אין מנגנון שכזה, ואדם עלול למצוא עצמו עם שוקת שבורה וקבצים הרוסים.
צריכת חשמל:
כונני דדג צורכים בערך 30-60 אחוזים פחות מכונני הארדיסק מכניים.
מחיר:
כונני SSD נכון להיום אינם זולים בכלל, לעומת זאת כונני HDD מכנים נמכרים במחירים זולים במיוחד. כמובן שהמחירים יורדים גם בתחום ה- SSD כל הזמן. לשם ההשוואה יוצא שבכונני הארדיסק מחיר לכל 100GB הוא בערך 60 ש"ח, ואילו בכונני SSD 100GB יעלה בערך 400 ש"ח.
הטיפול בכונן Solid State Drive
ישנם כמה שינויים בין הטיפול בכונן הארדיסק מכני לבין הטיפול בכונן SSD.
איחוי הדיסק (Defragmentation)
אין צורך לעשות איחוי דיסק ב- SSD. איחוי הדיסק זו שיטה להצמדת חלקי המידע אחת לשניה, זאת כדי שזמני החיפוש בכוננים מכניים יתקצרו, הראש לא יצטרך לחפש יותר מדי את חלק המידע הבא בתור, כי הוא יהיה צמוד למידע הקודם. אך בכונני SSD מכיון שמהירות איתור המידע היא מהירה ואינה כרוכה בחיפוש המידע ע"י סיבוב הדיסקיות אין צורך לבצע איחוי דיסק. יותר מכך כאשר מבצעים איחוי זה מקצר את חייו של כונן ה-SSD מכיון שאוכל ממחזורי הכתיבה שלו. – כברירת מחדל בווינדוס 7 ווינדוס 8 אפשרות האיחוי לכונני SSD היא מבוטלת.
כיבוי מצב שירותי אינדוקס המידע (Indexing Services)
אינדוקס – זו פעולה שמבצעת מערכת ההפעלה כדי לחפש מראש מילים ומפתחות כך שבחיפוש אמיתי, החיפוש ייעשה במהירות בזק. אפשרות זאת לא נצרכת בכונני SSD מכיון שזמני החיפוש כה מהירים שהאינדוקס לא משפר אותם.
תמיכת מערכת ההפעלה ב- TRIM
TRIM זוהי פקודה שמאפשרת למערכת ההפעלה לתקשר עם כונן ה- SSD ולומר לו אילו בלוקים של מידע לא נמצאים בשימוש. ללא אפשרות לשימוש ב- TRIM ביצועי הדיסק יירדו. כיום מערכות ההפעלה: Windows 7/8, Mac OS x 10.6.6+, Linux Kernel 2.6.22+ תומכים בפקודת ה- TRIM. למערכות הפעלה ישנות ישנן האקים של הרג'יסטרי המאפשרים הפעלת פקודת ה- TRIM.
השארת חלק מהדיסק ריק
יש לבדוק את הוראות היצרן של כונן ה- SSD, רוב היצרנים ממליצים להשאיר בין 10 ל-20 אחוזים מהדיסק ריק. טווח זה נועד כדי לפזר את השימוש בדיסק להארכת חייו של הדיסק.
אחסון המידע על דיסק נוסף
מכיון שהמחירים של ה- SSD יקרים מאוד, זה לא סביר לשמור את כל המידע שלכם רק על כונן SSD. קחו לכם כונן של TB או 2 TB לאחסון קבצים גדולים או קבצים שפחות בשימוש. ועם השאר תעבדו על ה- SSD שלכם.
המלצת שימוש
ישנה המלצה להשתמש בכונני ה- SSD בתור כונן המערכת, כך למערכת ההפעלה יהיו הכלים להרצה מהירה של תוכניות ומערכת ההפעלה עצמה. כמו כן תיקיית "המסמכים שלי" והקבצים בהם אתם משתמשים הרבה, רצוי שיהיו על אותו הדיסק. כל הקבצים האחרים שאתם פותחים אותם "פעם ב…" אחסנו אותם על גבי כונן HDD זול אחר.
האם כונן SSD הוא בשבילי?
בהתאם לשאלות אלו תדעו אם זה מתאים לכם:
- אתם רוצים זמני הפעלה מהירים ! – אתם יכולים להפעיל את המחשב ממצב כבוי ובתוך שניות כבר לעבוד על המחשב.
- אתם רוצים זמני גישה מהירים לתוכניות ומשחקים !
- אתם רוצים כונן שקט ופחות צורך אנרגיה ! – פה יש לציין שקיים הכוננים הקשיחים לא כל כך מרעישים.
- אתם מוכנים להוציא עוד כסף עבור ה- SSD ! – כיום זו הנקודה הבעייתית קצת מכיון שהמחיר של ה- SSD כאמור בכתבה הוא גבוה מאוד יחסית לכוננים קשיחים רגילים.
אם רשימה זו היא יותר "כן" מאשר "לא" שקלו לרכוש כונן.
יש לכם מה להוסיף? להגיב? האם גם אתם משתמשים בכונני SSD? הבה ונשמע בתגובתיכם
4 תגובות to “מהם כונני SSD – Solid State Drive, והאם כדאי לי לשדרג את הדיסק הקשיח שלי?”
08/07/2013
רינהתודה רבה על המידע הרחב על הכונן SSD,
רציתי לשאול מהי שיטת הפעולה של כונן SSD, ומהו ההבדל העקרוני בין כונן SSD לבין דיסק קשיח מגנטי?
תודה מראש!
09/07/2013
mikyשלום רינה,
תודה על תגובתך וביקורך באתר.
בקצרה: כונן SSD פועל כמו דיסק און קי. הוא מכיל רכיבים אלקטרוניים, האוגרים בתוכם את המידע, כאשר ישנו צורך לטעון מידע כלשהו כגון: תמונה, מסמך, סרט וכו'. הבקר נותן הוראה לשליפת המידע, והוא נשלח לזכרון להפעלה.
היתרון הגדול וההבדל העיקרי מבחינה תיאורטית: בין SSD לבין כונן HDD – הארד דיסק רגיל, הוא המבנה הפיזי שלו, שכונן הארדיסק מסורתי מכיל דיסק שזז ועליו נמצא המידע (כך שהוא צריך להסתובב כל הזמן כדי שהראש המגנטי יגיע למידע שצריך להיטען), ואילו דיסק SSD, אינו מכיל חלקים נעים ומסתובבים, הוא אינו מכני אלא מכיל מידע על גבי רכיבים אלקטרוניים,.
וכך יוצא שההבדל העקרוני בפועל הוא מהירות התגובה בה המידע נשלף או נכתב.
אני מקווה שכעת הדברים ברורים.
או האם את רוצה פרטים יותר טכניים (מדעיים) על דרכי עבודת הSSD?
יום נעים ומוצלח :).
17/01/2016
יעלשלום, האם תוכל להמליץ על ssd מבין קינגסטון או סאן דיסק?
זה הבחירה שיש לי כרגע אחד מן השניים
ואיך אדע מה כמות הג׳יג׳ה שאני צריכה?
18/01/2016
miky mikyשלום,
תודה על שאלתך!
לגבי הנפח של הדיסק, זה תלוי מה השימוש שלך במחשב.
לרוב משתמשים בכונן ה- SSD עבור כונן C – כלומר מערכת ההפעלה והתוכנות, והדבר משפר מאוד את ביצועי המחשב.
הנפח צריך להיות מינימום של 120GB, ואם יש שימוש רב בכונן C יש לקפוץ ל- 240GB.
לגבי הסאן דיסק והקינגסטון, אם את מדברת על הדגמים הזולים, אז הם די שווים. הסאן דיסק אולי מעט טוב יותר.
בהצלחה רבה!