
אם אתם עובדים במשך שעות ארוכות מול המחשב – כי זו העבודה שלכם, סתם מוצאים עצמכם מעבירים שעות רבות מול מסך המחשב. עליכם לדעת כמה דברים, השימוש במחשב עלול ליצור בעיות בריאותיות רבות. בעיות אלו יכולות לכלול: בעיות גב, בעיות בידיים, בעיות בעיניים ועוד. [השם המקצועי לבעיות הנגרמות מפעולות החוזרות ונשנות: (Repetitve Strain Injury (RSI השם המקצועי לבעיות עיניים הנגרמות בעבודה מול המחשב: (Computer Vision Cyndrome (CVS].
הרבה מהבעיות נגרמות בעקבות ביצוע פעולה לא נכונה שוב ושוב, ככה לאט לאט הפגיעה נעשית.
כאן אנסה להביא בקצרה כמה עצות כדי למנוע \ למזער נזקים היכולים להיגרם בעבודה מול מסך המחשב.
אתחיל מניסיונותיי האישים: כאשר הייתי יושב על הכיסא בצורה לא נכונה, אז היו לי כאבי גב וצוואר. ישבתי בצורה כזו שהגב שלי לא היה ישר אלא כפוף קדימה או "מרוח אחורה", כאשר התחלתי לשבת כמו שצריך הכאבים הפסיקו. כאשר הייתי יושב מול מסך המחשב במשך שעות רבות ללא הפסקה לעיניים: עיניי דמעו, לעיניים היה קשה להתרכז ולהתמקד בדברים ועוד. כאשר אני עושה הפסקות לעיניים ועושה תרגילי מיקוד שונים, העיניים כבר לא "משתגעות" לאחר שאני מסיים לעבוד על המחשב.
אלו מעט דוגמאות להשפעות של עבודה לקויה מול המחשב, ובניגוד לכך העבודה הנכונה אל מול המחשב ואיך דבר זה מונע את ההשפעות של ההעבודה לקויה.
כעת אפרוש בצורה מסודרת את הדרך הנכונה לעבודה מול המחשב (טיפים אלו נאספו ממאמרים רבים). בסוף המאמר אביא לינק למצגת שמסדרת את כל העניינים בצורה ויזואלית נאה. קישורים להסברים נוספים, ויישום שעוזר ליישם את הדברים ע"י כפיית הפסקות וביצוע תרגילים.
הישיבה הנכונה
- הכיסא שבו אתם משתמשים צריך להיות כיסא ארגונומי.
- הכיסא צריך להיות עם ידיות (מסעדים לידיים) וכדאי גם עם משענת לראש.
- עליכם לשבת בצורה כזאת שבין הגב שלכם לרגליכם יהיה בין 100 ל- 110 מעלות.
- הגב שלכם צריך תמיכה מלאה ע"י מסעד הגב.
- את הרגליים עליכם להניח על הרצפה, או על פריט כלשהו (העיקר שלא יהיו באוויר).
מיקום הידיים
- הידיים שלכם (מהמרפק ועד כף היד) צריכים להיות על גבי משטח ובזווית של 90 מעלות.
- כאשר אתם שמים ידיכם על המקלדת עליכם לשים את כף ידכם בצורה שתהיה כמה שיותר מקבילה ואז לא יפעל כח על בסיסי כף היד. למשל: ניתן להשתמש ב"מגביהי המקלדת" הנמצאים מתחת למקלדת ואז ליצור זווית בין המקלדת לשולחן, וכך היד תהיה מקבילה למקלדת כמה שאפשר. אפשרות אחרת היא להניח את הידיים על מסעדי הידיים ולהציב את המקלדת בהמשך הידיים ובאותו הגובה שלהם.
מיקום המסך
- המרחק בין העיניים למסך המחשב צריך להיות כחצי מטר לפחות.
- המסגרת העליונה של המסך צריך להיות כ- 7 ס"מ מעל קו העיניים של היושב.
הפסקות ותרגילים
- רצוי לעשות הפסקות של 1-2 דקות כל בערך שעה, בהפסקה זה רצוי לקום, לתרגל את העיניים (להתמקד 2 מטר מהמקום למשך 10 שניות ואח"כ להתמקד למטרה הקרובה 10 ס"מ).
- הפסקות של 5-10 דקות צריכות להיעשות מדי כמה שעות, ובשעות האלו רצוי לעשות מתיחות שונות (תרגילים תוכלו למצוא בקישורים הנוספים למטה).
- עליכם להקפיד למצמץ בעיניים כדי שהעיניים ישטפו מדי פעם.
דברים נוספים
- אם אתם צריכים להעתיק טקסט מתוך מסמך מודפס, הניחו את הדף מול העיניים שלכם, כך שלא תצטרכו להזיז את העיניים מהדף למסך בצורה קיצונית.
- ישנם כיום משקפיים שאמורים לשמור על העיניים, אינני יודע אם זה באמת עובד, או שווה את המחיר הגבוה (כמה מאות שקלים) ייתכן שזה סתם רמאות. (למידע נוסף תוכלו לקרוא כאן וכאן).
תוכנות המתכננות הפסקות ומציגות תרגילים
- WorkRave – תוכנה זו מאפשרת להגדיר זמנים קבועים להפסקות, בזמנים אלו ניתן להגדיר שהמחשב יינעל ולא תוכלו לעשות כלום עד גמר ההפסקה, או לאפשר בחירה אם רוצים הפסקה או לא. בחלק מההפסקות (האורך הבינוני) תהיה הדרכה של תרגילים הנעשים בקירבת המחשב ובאמצעות הכסא כחלק מהתרגילים ישנו גם תרגיל הרפייה לעיניים. לתוכנה יש אפילו גרסא לעברית וחינמית לחלוטין – להורדה
- Stretch Break – תוכנה הדומה מאוד ל- WorkRave אך מכילה יותר תרגילים, משמיעה מוסיקה מרגיעה ועוד כמה דברים – תוכנה זו אינה חינמית. להורדה.
קישורים נוספים והסברים משלימים
- מומחים מוכרים מוצרים ארגנומיים
- להורדת מצגת המסכמת את הדברים הנאמרו כאן כולל תמונות נאות
- מאמר מפורט על ישיבה נכונה מול המחשב (אנגלית)
- הסבר על בעיות העלולות להיגרם עקב ישיבה מול המחשב
- סרטון המדגים ישיבה נכונה – והסברים נוספים של ynet
4 תגובות to “הנחיות בריאותית לעבודה מול המחשב”
23/08/2011
יוניהיי מיקי,
מדריך מצויין ובריא.
הלוואי ותמשיך להביא מדריכים כאלה טובים.
כל הכבוד ותודה רבה,
יוני.
23/08/2011
Mikyתודה רבה,
משמח לראות שהמדריך מועיל.
16/03/2012
מרסיההי מיקי!
רציתי לדעת למי לתת קרדיט למצגת.
לשאול אם אוכל להציג אותה באתר שלי?
תודה
מרסיה
17/03/2012
Mikyשלום מרסיה ותודה על תגובתך,
המצגת פורסמה באתר slideshare.net:
http://www.slideshare.net/rugh/ss-316682
אינני יודע את המקור המדוייק של המצגת, בהחלט המצגת ראויה שיינתן לה קרדיט מתאים, אך לא מצאתי את היוצרים. מכל מקום לגבי חוקיות אני מניח שהמצגת פורסמה כסיוע לציבור ועל כן אני לא חושב שיש בעיה לפרסמה אף ללא קרדיט.
תודה על ביקורך באתר, והמשך גלישה נעימה.